Campanya Bernat marbrejat

Dissabte, 27 d'abril de 2019 a les 00:00

La Generalitat de Catalunya informa que s'ha detectat la presència de Bernat marbrejat a Catalunya.

Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.

S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles.Els adults mesuren entre 12 i 17 mm de longitud i 7 a 10 mm d'ample. Els ulls són de color vermell fosc

Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Aquest insecte causa molèstia en els humans ja que, a l’hivern, agregacions d’aquest insecte busquen refugi a construccions i cases (parets, murs i finestres i vehicles) i quan aquests són molestats desprenen una forta i desagradable olor.

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i per estar segurs que es tracta d’aquest bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui a l'espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted  que està obert per rebre les notificacions ciutadanes.

Trobareu més informació als documents adjunts i a http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/halyomorpha-halys/

Darrera actualització: 27.04.2019 | 14:11